Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń [WIDEO]
![Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń [WIDEO]](https://cdn20.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/wolowina-duszona-w-winie-pomysl-na-odswietna-pieczen.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wołowina duszona w winie smakuje wybornie!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wołowina duszona w winie to pomysł na świetną pieczeń wołową, doskonałą na przykład na świąteczny obiad. Wołowe mięso zyskuje na dodatku wina - co już dawno odkryli Francuzi.
Składniki
800 g wołowiny
cebula
marchewka
łodyga selera naciowego
1/2 szklanki, półwytwanego czerwonego wina
2 ząbki czosnku
listek laurowy
3 łyżki mąki
3 łyżki masła, oleju, oliwy do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do kamiennego garnka. Dodać wino, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu.
Wołowinę umyć, osuszyć, włożyć do marynaty na około 4 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką.
Masło lub olej rozgrzać w rondlu. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać marynatę wraz ze wszystkimi warzywami. Posolić do smaku.
Dusić pod przykryciem przez 40 minut, często obracając mięso. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
Miękkie mięso wyjąć, osączyć. Z sosu wyjąć listek laurowy, sos odparować.
Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Polać sosem z jarzynami, podawać z podsmażonymi ziemniakami, sałatką lub surówką z sezonowych warzyw.