Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń

2021-03-29
wolowina-duszona-w-winie-pomysl-na-odswietna-pieczen.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wołowina duszona w winie smakuje wybornie!
średni
60 min
4

Wołowina duszona w winie to pomysł na świetną pieczeń wołową, doskonałą na przykład na świąteczny obiad. Wołowe mięso zyskuje na dodatku wina - co już dawno odkryli  Francuzi.

 

SKŁADNIKI

  • 800 g wołowiny
  • cebula
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki, półwytwanego czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła, oleju, oliwy do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do kamiennego garnka. Dodać wino, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu.
  • Wołowinę umyć, osuszyć, włożyć do marynaty na około 4 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką.
  • Masło lub olej rozgrzać w rondlu. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać marynatę wraz ze wszystkimi warzywami. Posolić do smaku.
  • Dusić pod przykryciem przez 40 minut, często obracając mięso. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
  • Miękkie mięso wyjąć, osączyć. Z sosu wyjąć listek laurowy, sos odparować.
  • Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Polać sosem z jarzynami, podawać z podsmażonymi ziemniakami, sałatką lub surówką z sezonowych warzyw.