Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem to pełnowartościowy posiłek. W jednym garnku mamy rozpływające się w ustach mięso oraz porcję węglowodanów. Wyrazisty kwaskowaty sos zyska wasze uznanie. To sprytne danie jednogarnkowe robi się praktycznie samo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony, średnich rozmiarów lub 2 mniejsze
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski lub w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórek zetrzeć na tarce.
- W rondlu rozgrzać tłuszcz dodać mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę, czosnek, ziele angielskie. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnić wodą, aby płyn przykrywał ziemniaki. Gotować do miękkości.
- Na koniec dodać kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprowadzić do wrzenia.
- Spróbować i ewentualnie doprawić solą.