Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: ten przepis skusi nawet przeciwników wątróbki

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: ten przepis skusi nawet przeciwników wątróbki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kawałki wątróbki drobiowej duszone w sosie paprykowo-pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką jest przepyszna. Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią, więc moje zdanie się nie liczy. Ale tym przepisem przekonałam do wątróbki nawet zagorzałych przeciwników. Spróbujcie i oceńcie sami! Polecam!

Składniki

  • 450-500 g wątróbki drobiowej

  • 1 papryka

  • 1 cebula

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę opłucz, odetnij błonkę i tłuszczyk. 

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i na średnim ogniu zrumień wątróbkę z każdej strony. Wątróbka powinna pozostać surowa w środku.

  • Zdejmij wątróbkę z patelni i odłóż.

  • Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia.

  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze 1 minutę.

  • Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i około 100 ml wody. Doprowadź do wrzenia.

  • Z powrotem dodaj na patelnię zrumienioną wątróbkę. Duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

  • Podawaj z ryżem lub puree ziemniaczanym.

Jeszcze trochę przepisów z wątróbką

Wątróbka to wartościowe źródło białka. Ponadto wątróbka dostarcza mnóstwo żelaza. Ze względu na wysoki poziom aminokwasu tauryny, wspierającego rozwój mózgu, zalecana jest w diecie małych dzieci. Mamy dziesiątki przepisów z wątróbką, ale specjalnie dla Was wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów:

Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami  

Wątróbka duszona z papryką i fasolą  

Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Kotlety z wątróbki z warzywami  

Klopsiki drobiowe z wątróbką

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).