Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: skusi i uwiedzie smakiem przeciwników wątróbki

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: ten przepis skusi nawet przeciwników wątróbki
Autor: Shutterstock Kawałki wątróbki drobiowej duszone w sosie paprykowo-pomidorowym
łatwy
30 min
4

Wątróbka duszona w pomidorach z papryką jest przepyszna. Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią, więc moje zdanie się nie liczy. Ale tym przepisem przekonałam do wątróbki nawet zagorzałych przeciwników. Spróbujcie i oceńcie sami! Polecam!

Jeszcze trochę przepisów z wątróbką

Wątróbka to wartościowe źródło białka. Ponadto wątróbka dostarcza mnóstwo żelaza. Ze względu na wysoki poziom aminokwasu tauryny, wspierającego rozwój mózgu, zalecana jest w diecie małych dzieci. Mamy dziesiątki przepisów z wątróbką, ale specjalnie dla Was wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów:

Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami  

Wątróbka duszona z papryką i fasolą  

Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Kotlety z wątróbki z warzywami  

Klopsiki drobiowe z wątróbką

SKŁADNIKI

  • 450-500 g wątróbki drobiowej
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę opłucz, odetnij błonkę i tłuszczyk. 
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i na średnim ogniu zrumień wątróbkę z każdej strony. Wątróbka powinna pozostać surowa w środku.
  • Zdejmij wątróbkę z patelni i odłóż.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i około 100 ml wody. Doprowadź do wrzenia.
  • Z powrotem dodaj na patelnię zrumienioną wątróbkę. Duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
  • Podawaj z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej