Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Warzywne leczo z cukinii z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Warzywne leczo z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Warzywne leczo z cukinią, papryką, marchewką w aromatycznym sosie pomidorowym to pyszne letnie danie. Ale podane z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu stanie się sycącym posiłkiem dla całej rodziny. Można dowolnie modyfikować skład warzyw i przyprawy. Polecam leczo z klopsikami na rodzinny obiad!
Składniki
300 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub indyczego
50 g (około 4 łyżek) suchego ryżu
2 łyżki oleju
1 cukinia, pokrojona w kostkę lub ćwierćplasterki
1 marchew, pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona drobno
4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2 papryki, pokrojone w kostkę
2 koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku lub jeszcze lepiej świeżego
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ryż ugotować i przestudzić.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować nieduże klopsiki.
W rondlu rozgrzać olej i zrumienić klopsiki. Wyjąć i odłożyć.
Do rondla dodać cebulę, czosnek i marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Dodać paprykę, smażyć 1-3 minuty. Dodać cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
Dodać koncentrat, tymianek. Smażyć 1 minutę, wlać tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa.
Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki, przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut.
Leczo z klopsikami można podać póki gorące z kromką świeżego pieczywa.
Leczo - węgierski przysmak
Węgrzy mają swój znaczący wkład w światowe kulinaria. Oprócz gulaszu, salami i tortu Dobosza dali światu leczo (węg. lecsó). Leczo, które Polacy pokochali jak własny wynalazek. Leczo to nic innego, jak warzywny gulasz z papryki, cebuli i czosnku w pomidorowym sosie. Wzbogacony o cukinię, bakłażana lub dynię. Czasem z dodatkiem kiełbasy lub mięsa.
Jeśli lubicie paprykę, to koniecznie wypróbujcie również: