Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut

Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste filety z piersi kurczaka lub indyka podane w sosie z makaronem i sałatką oraz świeżym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie to pyszny posiłek prosto z patelni. Przygotowanie soczystego sznycla drobiowego w aromatycznym sosie zajmie Wam tylko 30 minut! Idealne danie na codzienny posiłek. Wystarczy go podać z makaronem, który możecie ugotować równolegle. 

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka, przekrojone poziomo na dwie części, razem cztery sznycle lub około 450 g sznycli z piersi indyka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z piersi kurczaka okryj folią spożywczą i lekko rozbij za pomocą wałka lub ciężkiej patelni. Wystarczy wyrównać grubość.

  • W misce wymieszaj jajka i mleko; odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, tymianek i pieprz.

  • Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.

  • Panieru filetu z kurczaka w mące, następnie w ubitym jajku, nadmiar jajka niech spłynie do miski. Ponownie panieruj kurczaka w mące, strząsając nadmiar mąki.

  • Panierowane sznycle połóż na gorącej patelni i smaż od 3 do 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw.

  • Na patelnię wlej bulion, zdrapując przyrumienione kawałki z dna drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe 2 łyżki masła, sok z cytryny i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj.

  • Zmniejsz ogień do małego i włóż filety z kurczaka z powrotem na patelnię. Duś na wolnym ogniu przez 2 do 3 minut, często polewając mięso sosem.

  • Przed podaniem spróbuj, przypraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.

Ocena: 3,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).