Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Strogonow z wątróbki i pieczarek jest pyszny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Strogonow z wątróbki drobiowej i pieczarek to pyszna potrawka idealna do gotowanych ziemniaków, kaszy, czy klusek. Ekonomiczny przepis przyda się każdemu. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białek i związków odżywczych. Polecam, bo to jest po prostu pyszne!
Składniki
1,3 kg wątróbki drobiowej
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
400 ml rosołu drobiowego
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18% tłuszczu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Wytnij żyłki z wątróbek. Pokrój na małe kawałki.
Drobno posiekaj cebulę i seler, niezbyt drobno posiekaj grzyby.
Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni lub w rondlu na dużym ogniu. W kilku partiach szybko usmaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Obsmażoną wątróbkę przełóż na talerz.
Wytrzyj lub opłucz patelnię. Dodaj 30 g masła i rozpuść. Dodaj grzyby, cebulę z selerem i smaż od czasu do czasu mieszając do miękkości ok. 5 minut.
Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
Na patelnię wsyp mąkę i smaż, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 1 minutę.
Stopniowo wlewaj podgrzany bulion lub wodę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj obsmażoną wątróbkę i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do prawie minimum i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, ponownie zagotuj i duś przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.
Pozostaw naczynie pod pokrywką na 10 minut, a następnie podawaj posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.