Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych

Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Strogonow z wątróbki i pieczarek jest pyszny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strogonow z wątróbki drobiowej i pieczarek to pyszna potrawka idealna do gotowanych ziemniaków, kaszy, czy klusek. Ekonomiczny przepis przyda się każdemu. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białek i związków odżywczych. Polecam, bo to jest po prostu pyszne! 

Składniki

  • 1,3 kg wątróbki drobiowej

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 g pieczarek

  • 400 ml rosołu drobiowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 100 ml śmietany 18% tłuszczu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wytnij żyłki z wątróbek. Pokrój na małe kawałki.

  • Drobno posiekaj cebulę i seler, niezbyt drobno posiekaj grzyby.

  • Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni lub w rondlu na dużym ogniu. W kilku partiach szybko usmaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Obsmażoną wątróbkę przełóż na talerz.

  • Wytrzyj lub opłucz patelnię. Dodaj 30 g masła i rozpuść. Dodaj grzyby, cebulę z selerem i smaż od czasu do czasu mieszając do miękkości ok. 5 minut.

  • Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.

  • Na patelnię wsyp mąkę i smaż, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 1 minutę.

  • Stopniowo wlewaj podgrzany bulion lub wodę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

  • Dodaj obsmażoną wątróbkę i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do prawie minimum i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

  • Następnie wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, ponownie zagotuj i duś przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.

  • Pozostaw naczynie pod pokrywką na 10 minut, a następnie podawaj posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).