Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych

Strogonow z wątróbki i pieczarek: łatwy przepis dla zaradnych
Autor: Shutterstock Strogonow z wątróbki i pieczarek jest pyszny
łatwy
40 min
4

Strogonow z wątróbki drobiowej i pieczarek to pyszna potrawka idealna do gotowanych ziemniaków, kaszy, czy klusek. Ekonomiczny przepis przyda się każdemu. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białek i związków odżywczych. Polecam, bo to jest po prostu pyszne! 

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg wątróbki drobiowej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 400 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18% tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wytnij żyłki z wątróbek. Pokrój na małe kawałki.
  • Drobno posiekaj cebulę i seler, niezbyt drobno posiekaj grzyby.
  • Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni lub w rondlu na dużym ogniu. W kilku partiach szybko usmaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Obsmażoną wątróbkę przełóż na talerz.
  • Wytrzyj lub opłucz patelnię. Dodaj 30 g masła i rozpuść. Dodaj grzyby, cebulę z selerem i smaż od czasu do czasu mieszając do miękkości ok. 5 minut.
  • Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
  • Na patelnię wsyp mąkę i smaż, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 1 minutę.
  • Stopniowo wlewaj podgrzany bulion lub wodę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj obsmażoną wątróbkę i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do prawie minimum i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Następnie wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, ponownie zagotuj i duś przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.
  • Pozostaw naczynie pod pokrywką na 10 minut, a następnie podawaj posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej