Soczysta pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem

Soczysta pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami nie ma sobie równych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka można przygotować bardzo szybko. Delikatne mięso z filetu drobiowego ma liczne grono wielbicieli. Polecamy dla odmiany soczystą pierś kurczaka duszoną w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 piersi z kurczaka, przecięte wzdłuż na 2 części, razem 4 kawałki

  • 6 plasterków boczku posiekanych drobno

  • 120 g brązowych pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki

  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 1/2 szklanki startego parmezanu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmaż piersi kurczaka na średnim ogniu. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony lub do zrumienienia. Mięso powinno być całkowicie wysmażone, czyli białe w środku. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na talerz.

  • Dodaj bekon na tę samą patelnię i smaż, aż będzie zrumieniony i chrupki.

  • Dodaj grzyby na patelnię i smaż, aż będą miękkie.

  • Do zawartości patelni dodaj bulion z kurczaka, śmietanę, ocet balsamiczny, parmezan oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć 3-5 minut.

  • Dodaj usmażoną pierś kurczaka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  • Podawaj z ugotowanym makaronem lub kluskami kładzionymi.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5