Soczysta pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka można przygotować bardzo szybko. Delikatne mięso z filetu drobiowego ma liczne grono wielbicieli. Polecamy dla odmiany soczystą pierś kurczaka duszoną w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka, przecięte wzdłuż na 2 części, razem 4 kawałki
- 6 plasterków boczku posiekanych drobno
- 120 g brązowych pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmaż piersi kurczaka na średnim ogniu. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony lub do zrumienienia. Mięso powinno być całkowicie wysmażone, czyli białe w środku. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na talerz.
- Dodaj bekon na tę samą patelnię i smaż, aż będzie zrumieniony i chrupki.
- Dodaj grzyby na patelnię i smaż, aż będą miękkie.
- Do zawartości patelni dodaj bulion z kurczaka, śmietanę, ocet balsamiczny, parmezan oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć 3-5 minut.
- Dodaj usmażoną pierś kurczaka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
- Podawaj z ugotowanym makaronem lub kluskami kładzionymi.