Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wątróbka w sosie śmietanowym smakuje wszystkim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym to pyszna porcja odżywczego białka. Można je podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami. Rozkoszny sos śmietanowy w którym dochodzą wątróbki jest wyjątkowo smaczny. Wątróbki w sosie pokochają dzieci i dorośli. 

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej, przekrojonej na pół

  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • 1 posiekana cebula

  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

  • 1/4 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego lub wody

  • 1/4 szklanki śmietany 30-36%

  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • świeża natka pietruszki 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez około 5 minut.

  • Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.

  • Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka będzie brązwoa z zewnątrz i jasnoróżowa w środku.

  • Wlej 1/4 szklanki białego wina (bulionu lub wody) i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz dodaj soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.

  • Zdejmij z ognia i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem, kaszą lub ziemniakami.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5