Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wątróbka w sosie śmietanowym smakuje wszystkim
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym to pyszna porcja odżywczego białka. Można je podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami. Rozkoszny sos śmietanowy w którym dochodzą wątróbki jest wyjątkowo smaczny. Wątróbki w sosie pokochają dzieci i dorośli.
Składniki
500 g wątróbki drobiowej, przekrojonej na pół
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
1/4 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego lub wody
1/4 szklanki śmietany 30-36%
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez około 5 minut.
Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka będzie brązwoa z zewnątrz i jasnoróżowa w środku.
Wlej 1/4 szklanki białego wina (bulionu lub wody) i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz dodaj soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.
Zdejmij z ognia i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska