Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro - przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro - przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro to doskonały pomysł na obiad z jednego garnka - pełen smaku i aromatu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, sycąca i rozgrzewająca. Tak przygotowana ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, jest soczysta i pełna smaku, a także o wiele zdrowsza niż smażona.

Składniki

  • 60 dkg filetów z dorsza lub innej ryby morskiej

  • 30 ml oleju

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 1 strąk czerwonej papryki pokrojonej w paseczki

  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

  • 1/2 papryczki pepperoni drobno pokrojonej

  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku

  • 50 dkg sparzonych i obranych ze skórki pokrojonych pomidorów

  • 2 liście laurowe

  • sól do smaku

  • 6- 7 dużych ziemniaków podgotowanych 5 minut i pokrojonych w dużą kostkę

  • pół pęczka posiekanej kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Olej rozgrzać w rondlu lub na patelni z przykryciem. Dodać cebulę, paprykę, czosnek, papryczkę pepperoni, liście laurowe i smażyć kilka minut. Dodać kolendrę, ostrą paprykę i chwilę przesmażyć.

  • Dodać pomidory i ziemniaki, doprawić wszystko solą, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut - do miękkości ziemniaków.

  • Na wierzchu warzywnego gulaszu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, z wierzchu lekko posolić, przykryć i dusić jeszcze ok 10 minut.

Ocena: 3,8