Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro - przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro to doskonały pomysł na obiad z jednego garnka - pełen smaku i aromatu!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, sycąca i rozgrzewająca. Tak przygotowana ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, jest soczysta i pełna smaku, a także o wiele zdrowsza niż smażona.
Składniki
60 dkg filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
30 ml oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 strąk czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 papryczki pepperoni drobno pokrojonej
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku
50 dkg sparzonych i obranych ze skórki pokrojonych pomidorów
2 liście laurowe
sól do smaku
6- 7 dużych ziemniaków podgotowanych 5 minut i pokrojonych w dużą kostkę
pół pęczka posiekanej kolendry
Przygotowanie krok po kroku:
Olej rozgrzać w rondlu lub na patelni z przykryciem. Dodać cebulę, paprykę, czosnek, papryczkę pepperoni, liście laurowe i smażyć kilka minut. Dodać kolendrę, ostrą paprykę i chwilę przesmażyć.
Dodać pomidory i ziemniaki, doprawić wszystko solą, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut - do miękkości ziemniaków.
Na wierzchu warzywnego gulaszu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, z wierzchu lekko posolić, przykryć i dusić jeszcze ok 10 minut.