Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe

Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Roladki ze sznycli wieprzowych faszerowane papryką to dobry pomysł na obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki ze sznycli z szynki wieprzowej kryją w sobie nadzienie z papryki, cebuli i czosnku. Smakują wybornie. Nadzienie można oczywiście zmieniać. Paprykę zastąpić kiszonym ogórkiem albo grzybami. Zamiast czosnku użyć musztardy. To pole do popisu dla waszego smaku i wyobraźni. 

Składniki

  • ok. 500 g sznycli z szynki wieprzowej

  • 20 dag długich papryczek chili lub 1 duża słodka papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać solą, pieprzem i papryką.

  • Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w długie słupki. 

  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.

  • Paprykę, połowę cebuli i czosnek wymieszać, podzielić na tyle porcji ile mamy sznycli.

  • Na płaty mięsa nałożyć po porcji warzyw i zwinąć w rulon, spiąć metalową lub drewnianą szpilką.

  • Roladki oprószyć mąką. 

  • W rondlu z grubym dnem lub wysokiej patelni rozgrzać olej.

  • Roladki smażyć na złoty kolor.

  • Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut lub do miękkości, uzupełniając ewentualny ubytek wody.

  • Gdy roladki są gotowe usunąć szpilki, podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia oraz z surówką z kiszonej kapusty.

Ocena: 2,9