Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Roladki ze sznycli wieprzowych faszerowane papryką to dobry pomysł na obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Roladki ze sznycli z szynki wieprzowej kryją w sobie nadzienie z papryki, cebuli i czosnku. Smakują wybornie. Nadzienie można oczywiście zmieniać. Paprykę zastąpić kiszonym ogórkiem albo grzybami. Zamiast czosnku użyć musztardy. To pole do popisu dla waszego smaku i wyobraźni.
Składniki
ok. 500 g sznycli z szynki wieprzowej
20 dag długich papryczek chili lub 1 duża słodka papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać solą, pieprzem i papryką.
Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w długie słupki.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
Paprykę, połowę cebuli i czosnek wymieszać, podzielić na tyle porcji ile mamy sznycli.
Na płaty mięsa nałożyć po porcji warzyw i zwinąć w rulon, spiąć metalową lub drewnianą szpilką.
Roladki oprószyć mąką.
W rondlu z grubym dnem lub wysokiej patelni rozgrzać olej.
Roladki smażyć na złoty kolor.
Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut lub do miękkości, uzupełniając ewentualny ubytek wody.
Gdy roladki są gotowe usunąć szpilki, podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia oraz z surówką z kiszonej kapusty.