Roladki z szynki wieprzowej z warzywnym farszem: sprytne danie obiadowe

2022-04-06
Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe
Autor: thinkstockphotos.com Roladki ze sznycli wieprzowych faszerowane papryką to dobry pomysł na obiad.
łatwy
80 min
4

Dieta bezglutenowa

Roladki ze sznycli z szynki wieprzowej kryją w sobie nadzienie z papryki, cebuli i czosnku. Smakują wybornie. Nadzienie można oczywiście zmieniać. Paprykę zastąpić kiszonym ogórkiem albo grzybami. Zamiast czosnku użyć musztardy. To pole do popisu dla waszego smaku i wyobraźni. 

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g sznycli z szynki wieprzowej
  • 20 dag długich papryczek chili lub 1 duża słodka papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać solą, pieprzem i papryką.
  • Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w długie słupki. 
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
  • Paprykę, połowę cebuli i czosnek wymieszać, podzielić na tyle porcji ile mamy sznycli.
  • Na płaty mięsa nałożyć po porcji warzyw i zwinąć w rulon, spiąć metalową lub drewnianą szpilką.
  • Roladki oprószyć mąką. 
  • W rondlu z grubym dnem lub wysokiej patelni rozgrzać olej.
  • Roladki smażyć na złoty kolor.
  • Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut lub do miękkości, uzupełniając ewentualny ubytek wody.
  • Gdy roladki są gotowe usunąć szpilki, podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia oraz z surówką z kiszonej kapusty.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

W GALERII znajdziesz więcej pomysłów na dania z szynki wieprzowej