Ragoût z ryby i papryki: przepis

Ragoût z ryby i papryki: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ragoût z ryby i papryki to doskonałe danie na jesienny piąte - zdrowe i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ragoût z ryby to danie z francuskim rodowodem. Podajemy dobry przepis na ragoût z ryby i papryki. Idealne na jesień, pozwala nacieszyć się smakiem ryby  i aromatycznej papryki.

Składniki

  • 50 dag filetów z ryby np. dorsza,

  • 3 strąki zielonej papryki,

  • 1 czerwona cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka masła lub oleju,

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • szczypta tymianku i mięty,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety lekko rozmrozić i pokroić w dużą kostkę.

  • Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać w kostkę.

  • Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w szerokie paski.

  • Cebulę, czosnek i paprykę dusić na maśle lub oleju pod przykryciem około 3 minuty, a następnie dodać rybę i wlać 1/2 szklanki wody. Wsypać przyprawy ziołowe i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.

  • Koncentrat pomidorowy zmieszać z winem, dodać paprykę, wymieszać i zagotować. Dodać do potrawy, doprawić solą i posypać natką.

Ocena: 4,7