Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad

Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad
Autor: Shutterstock Proste i smaczne danie obiadowe na każdą kieszeń
łatwy
45 min
4

Jednogarnkowe dania zawsze cieszą się powodzeniem. Taki obiad z jednego kociołka budzi w nas pierwotne poczucie zaspokojenia i bezpieczeństwa. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis na pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą. Warto tu wykorzystać mięso z udek kurczaka i dobrą wędzoną kiełbasę drobiową. Z podanej poniżej ilości składników przygotujecie 8 porcji obiadowych. Warto zrobić więcej i zamrozić. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 1,5 łyżki oleju
  • 450-500 g surowych udek z kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych w kostkę
  • 300-350 g wędzonej kiełbasy drobiowej
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 papryki, dowolnego koloru, pokrojone w kostkę (lub 3 szklanki trójkolorowej wstępnie pokrojonej w kostkę papryki)
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę (około 1 szklanki)
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżeczka świeżych posiekanych liści tymianku)
  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego, opłukanego i odsączonego
  • posiekana świeża pietruszka lub zielona cebula (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
  • Obsmażyć ​​pokrojone udka kurczaka, rumieniąc z każdej strony, przez około 4 do 5 minut.
  • Dodać cebulę, seler i paprykę i smażyć przez około 4 minuty, często mieszając.
  • Dodać w 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, czosnku, tymianku, a na końcu kiełbasę i smażyć kolejne 1,5 minuty
  • Dodać wywar, ostra paprykę i ryż. Zamieszać.
  • Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem i wymieszać, zeskrobując resztki z dna.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta (około 15 minut), często mieszając.
  • Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić na 8 do 10 minut.
  • Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Udekorować pokrojoną zieloną cebulką lub natką pietruszki.
  • Natychmiast podawać.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej