Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad

Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i smaczne danie obiadowe na każdą kieszeń

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jednogarnkowe dania zawsze cieszą się powodzeniem. Taki obiad z jednego kociołka budzi w nas pierwotne poczucie zaspokojenia i bezpieczeństwa. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis na pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą. Warto tu wykorzystać mięso z udek kurczaka i dobrą wędzoną kiełbasę drobiową. Z podanej poniżej ilości składników przygotujecie 8 porcji obiadowych. Warto zrobić więcej i zamrozić. 

Składniki

  • 1,5 łyżki oleju

  • 450-500 g surowych udek z kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych w kostkę

  • 300-350 g wędzonej kiełbasy drobiowej

  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

  • 2 papryki, dowolnego koloru, pokrojone w kostkę (lub 3 szklanki trójkolorowej wstępnie pokrojonej w kostkę papryki)

  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę (około 1 szklanki)

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżeczka świeżych posiekanych liści tymianku)

  • 3 szklanki wywaru z kurczaka

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego, opłukanego i odsączonego

  • posiekana świeża pietruszka lub zielona cebula (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem.

  • Obsmażyć ​​pokrojone udka kurczaka, rumieniąc z każdej strony, przez około 4 do 5 minut.

  • Dodać cebulę, seler i paprykę i smażyć przez około 4 minuty, często mieszając.

  • Dodać w 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, czosnku, tymianku, a na końcu kiełbasę i smażyć kolejne 1,5 minuty

  • Dodać wywar, ostra paprykę i ryż. Zamieszać.

  • Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem i wymieszać, zeskrobując resztki z dna.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta (około 15 minut), często mieszając.

  • Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić na 8 do 10 minut.

  • Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.

  • Udekorować pokrojoną zieloną cebulką lub natką pietruszki.

  • Natychmiast podawać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5