Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis

Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Królik to mięso bardzo cenione przez Francuzów, którzy przygotowują go na wiele rozmaitych sposobów, także z dodatkiem czerwonego wina

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Królik uchodzi w kuchni francuskiej za jeden z największych przysmaków. Francuzi przyrządzają go na wiele sposobów - jednym z nich jest potrawka. Sprawdź, jak smakuje królik duszony po francusku!

Składniki

  • 1 średniej wielkości królik

  • 15 małych cebulek

  • 15 dkg słoniny

  • 10 dkg smalcu

  • 1 szklanka wina czerwonego

  • 1/2 szklanki bulionu lub wody

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 listek laurowy

  • szczypta tymianku, rozmarynu i majeranku

  • 1 kg drobnych ziemniaków

  • 5 dużych pieczarek (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Królika dzielimy na równe, niewielkie kawałki, solimy i oprószamy zmielonym pieprzem.

  • W brytfance rozpuszczamy 10 dkg smalcu, wkładamy mięso i obracając je od czasu do czasu drewnianą łyżką, równomiernie rumienimy, następnie oprószamy mąką. Smażymy, aż mąka nabierze koloru.

  • Dodajemy ząbek czosnku, wlewamy do brytfanki 1 szklankę wina czerwonego oraz ½ szklanki bulionu (lub wody), dodajemy listek laurowy i pozostałe przyprawy.

  • Brytfankę nakrywamy i dusimy królika na małym ogniu przez 30 minut.

  • Dorzucamy 15 małych cebulek i słoninę pokrojoną w kostkę.

  • Gdy mięso królika stanie się miękkie, dolewamy ½ szklanki gorącej wody i dokładamy 1 kg drobnych, obranych ziemniaków, by ugotowały się w sosie. Całość gotujemy pod przykryciem. Wraz z ziemniakami możemy także dodać pieczarki.

  • Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Danie warto podawać z lampką czerwonego wina - najlepiej wytrawnego.

Ocena: 3,2