Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Królik to mięso bardzo cenione przez Francuzów, którzy przygotowują go na wiele rozmaitych sposobów, także z dodatkiem czerwonego wina
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Królik uchodzi w kuchni francuskiej za jeden z największych przysmaków. Francuzi przyrządzają go na wiele sposobów - jednym z nich jest potrawka. Sprawdź, jak smakuje królik duszony po francusku!
Składniki
1 średniej wielkości królik
15 małych cebulek
15 dkg słoniny
10 dkg smalcu
1 szklanka wina czerwonego
1/2 szklanki bulionu lub wody
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
szczypta tymianku, rozmarynu i majeranku
1 kg drobnych ziemniaków
5 dużych pieczarek (opcjonalnie)
sól, pieprz
łyżka mąki
Przygotowanie krok po kroku:
Królika dzielimy na równe, niewielkie kawałki, solimy i oprószamy zmielonym pieprzem.
W brytfance rozpuszczamy 10 dkg smalcu, wkładamy mięso i obracając je od czasu do czasu drewnianą łyżką, równomiernie rumienimy, następnie oprószamy mąką. Smażymy, aż mąka nabierze koloru.
Dodajemy ząbek czosnku, wlewamy do brytfanki 1 szklankę wina czerwonego oraz ½ szklanki bulionu (lub wody), dodajemy listek laurowy i pozostałe przyprawy.
Brytfankę nakrywamy i dusimy królika na małym ogniu przez 30 minut.
Dorzucamy 15 małych cebulek i słoninę pokrojoną w kostkę.
Gdy mięso królika stanie się miękkie, dolewamy ½ szklanki gorącej wody i dokładamy 1 kg drobnych, obranych ziemniaków, by ugotowały się w sosie. Całość gotujemy pod przykryciem. Wraz z ziemniakami możemy także dodać pieczarki.
Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Danie warto podawać z lampką czerwonego wina - najlepiej wytrawnego.