Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste kąski kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami i boczkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pierś kurczaka pieczona z grzybami (ja uwielbiam z kurkami) i boczkiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, choć bardzo proste w przygotowaniu. Ten łatwy przepis na obfity obiad poprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowań prosto do sukcesu!
Składniki
1 kg filetu z piersi kurczaka
300 g kurek (świeżych lub mrożonych, blanszowanych) lub boczniaków
200 g surowego boczku wędzonego
2 cebule
100 ml wina białego, półwytrawnego lub rosołu drobiowego
300 ml śmietany
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1,5 świeżego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem.
Świeże grzyby oczyścić. Mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać.
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać kawałki kurczaka razem z boczkiem i zrumienić. Zrumienione mięso i boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Starając się zachować cały tłuszcz na patelni.
Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać kurki i tymianek, smażyć jeszcze 2-4 minuty.
Na patelnię wlać wino i gotować 1 minutę. Dodać śmietanę i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia.
Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 minut.
Podawać z gotowanymi warzywami.