Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kąski kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami i boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z grzybami (ja uwielbiam z kurkami) i boczkiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, choć bardzo proste w przygotowaniu. Ten łatwy przepis na obfity obiad poprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowań prosto do sukcesu!

Składniki

  • 1 kg  filetu z piersi kurczaka

  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych, blanszowanych) lub boczniaków

  • 200 g surowego boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • 100 ml wina białego, półwytrawnego lub rosołu drobiowego

  • 300 ml śmietany

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1,5 świeżego

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem. 

  • Świeże grzyby oczyścić. Mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać. 

  • Boczek pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. 

  • Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać kawałki kurczaka razem z boczkiem i zrumienić. Zrumienione mięso i boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Starając się zachować cały tłuszcz na patelni.

  • Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać kurki i tymianek, smażyć jeszcze 2-4 minuty.

  • Na patelnię wlać wino i gotować 1 minutę. Dodać śmietanę i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia.

  • Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25-30 minut.

  • Podawać z gotowanymi warzywami. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).