Paski z piersi kurczaka duszone z majerankiem: obfity obiad gotowy w 30 minut

Paski z piersi kurczaka duszone z majerankiem: obfity obiad gotowy w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowy sos, soczyste mięso i porcja zdrowych węglowodanów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paski z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z majerankiem to szybki danie, którego przygotowanie zajmie Wam tylko 30 minut. W tym czasie ugotujecie również kaszę, ryż lub ziemniaki. Tradycyjny smak dania inspirowanego kuchnią staropolską przypadnie wszystkim do gustu. 

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 150 ml śmietany 30% tłuszczu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.

  • Filet z piersi kurczaka pokroić w paski i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na złoty kolor.

  • Posypać majerankiem i zalać 1 szklanką przegotowanej wody. Dodać sok z cytryny i gotować około 15 minut.

  • Sos zagęścić mąką pszenną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i gotować przez kilka minut.

  • Na koniec dodać śmietanę, spróbować i ewentualnie doprawić solą.

  • Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).