Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem
2020-10-31
łatwy
30 min
4
Paski z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z majerankiem to szybki danie, którego przygotowanie zajmie Wam tylko 30 minut. W tym czasie ugotujecie również kaszę, ryż lub ziemniaki. Tradycyjny smak dania inspirowanego kuchnią staropolską przypadnie wszystkim do gustu.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml śmietany 30% tłuszczu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
- Filet z piersi kurczaka pokroić w paski i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na złoty kolor.
- Posypać majerankiem i zalać 1 szklanką przegotowanej wody. Dodać sok z cytryny i gotować około 15 minut.
- Sos zagęścić mąką pszenną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i gotować przez kilka minut.
- Na koniec dodać śmietanę, spróbować i ewentualnie doprawić solą.
- Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw