Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem

Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem
Autor: Shutterstock Kremowy sos, soczyste mięso i porcja zdrowych węglowodanów
łatwy
30 min
4

Paski z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z majerankiem to szybki danie, którego przygotowanie zajmie Wam tylko 30 minut. W tym czasie ugotujecie również kaszę, ryż lub ziemniaki. Tradycyjny smak dania inspirowanego kuchnią staropolską przypadnie wszystkim do gustu. 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml śmietany 30% tłuszczu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
  • Filet z piersi kurczaka pokroić w paski i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na złoty kolor.
  • Posypać majerankiem i zalać 1 szklanką przegotowanej wody. Dodać sok z cytryny i gotować około 15 minut.
  • Sos zagęścić mąką pszenną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i gotować przez kilka minut.
  • Na koniec dodać śmietanę, spróbować i ewentualnie doprawić solą.
  • Paski z piersi kurczaka duszone w sosie z majerankiem podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej