Najlepszy gulasz wołowy: dodatek tego jednego owocu zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej

Najlepszy gulasz wołowy: dodatek tego jednego owocu zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gorący gulasz wołowy duszony ze śliwką i podany ze świeżym chlebem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz wołowy, gotowany powoli i bez pośpiechu, to jedna z najpyszniejszych potraw. Można go jednak podkręcić dodatkiem suszonych śliwek i wywindować na wyżyny smaku. Uwielbiam ten dymny aromat mięsa, które rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża lub 2 małe cebule czerwone

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 marchew, pokrojona w kostkę

  • 1 szklanka piwa ciemnego, karmelowego lub porteru

  • 1 szklanka bulionu wołowego

  • 6-8 suszonych śliwek wędzonych np. suski sechlońskiej

  • 1 listek laurowy

  • 1 laska cynamonu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone w kostkę mięso wołowe osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.

  • W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i zrumienić.

  • Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, marchew oraz śliwki. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Wlać piwo, zamieszać. Dodać bulion oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.

  • Gdy gulasz zawrze, przykryć pokrywką i dusić 60-80 minut na niewielkim ogniu. 

  • Przed podaniem usunąć listek laurowy i laskę cynamonu. 

  • Podawać z kluskami śląskimi, półfrancuskimi lub kopytkami. 

Wskazówki, jak dodać wędzony aromat do potrawy:

 

  • Najprościej powiedzieć, dodaj wędzonki. Wędzony boczek wieprzowy, ogonówka lub podgardle to dobry pomysł. Ale to by było zbyt łatwe. No i dodatek tłuszczu. W mięsnych daniach to czasem nadmiar. 

  • Dodaj wędzone śliwki np. polski produkt regionalny suskę sechlońską. Pamiętaj jednak, że to śliwki z pestkami. Więc dodawaj je zawinięte w gazę, aby łatwiej usunąć pestki z gulaszu. Śliwka pasuje zarówno do wołowiny, jak i do wieprzowiny.

  • Wędzona papryka doskonale nadaje się zarówno do wołowiny, wieprzowiny, a w daniach wegańskich doskonale imituje dodatek wędzonego boczku wieprzowego. Można dodać kawałki papryki lub paprykę zmieloną. Szlachetną odmianę wędzonej papryki produkują w Hiszpanii. Warto się zaopatrzyć w puszeczkę takiej papryki. Nie jest tania, ale starcza na bardzo długo. 

  • Można również dodać wędzoną sól. Kupicie ją przez internet w sklepach z kuchniami świata.

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).