Najlepszy gulasz wołowy: dodatek tego jednego owocu zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej

Gulasz wołowy z suszoną śliwką
Autor: Shutterstock Gorący gulasz wołowy duszony ze śliwką i podany ze świeżym chlebem
łatwy
20 min
4

Gulasz wołowy, gotowany powoli i bez pośpiechu, to jedna z najpyszniejszych potraw. Można go jednak podkręcić dodatkiem suszonych śliwek i wywindować na wyżyny smaku. Uwielbiam ten dymny aromat mięsa, które rozpływa się w ustach. 

Wskazówki, jak dodać wędzony aromat do potrawy:

 

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka piwa ciemnego, karmelowego lub porteru
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 6-8 suszonych śliwek wędzonych np. suski sechlońskiej
  • 1 listek laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w kostkę mięso wołowe osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.
  • W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i zrumienić.
  • Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, marchew oraz śliwki. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać piwo, zamieszać. Dodać bulion oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
  • Gdy gulasz zawrze, przykryć pokrywką i dusić 60-80 minut na niewielkim ogniu. 
  • Przed podaniem usunąć listek laurowy i laskę cynamonu. 
  • Podawać z kluskami śląskimi, półfrancuskimi lub kopytkami. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej