Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe

Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młoda kapusta z soczewicą i chorizo to pyszne danie jednogarnkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młoda kapusta z soczewicą i chorizo to sycące danie jednogarnkowe. Dobre na lato. Przepis można modyfikować zmniejszając ilość chorizo - pikantnej hiszpańskiej kiełbasy, a dodając więcej zwyczajnej lub parówkowej. Młoda kapusta z chorizo to doskonały przykład kuchni śródziemnomorskiej pełnej warzyw i aromatów.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty

  • 3 młode marchewki

  • 1 duża cebula

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy

  • olej

  • 200 g kiełbasy chorizo

  • 150 ml przecieru pomidorowego

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę drobno poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać chorizo pokrojone na plasterki. Smażyć do zrumienienia.

  • Następnie wyjąć kiełbaskę, a na pozostały gorący tłuszcz dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia. 

  • Do garnka wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Dodać kapustę i sól, dusić, aż kapusta zmięknie.

  • Gdy kapusta puści sok, dodać soczewicę, wymieszać i dusić 25 minut, aż soczewica będzie miękka. 

  • Doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut. 

  • Na koniec dodać chorizo. Wymieszać i udekorować pietruszką.

  • Podawać z kromką dobrego chleba lub bagietki.

Ocena: 4,2