Kurczak w sosie śmietanowym: przepis na pyszny frykas drobiowy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką perłową: przepis na pyszny frykas drobiowy
Autor: Shutterstock Kurczak duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką perłową to frykas i rarytas
łatwy
30 min
4

Soczyste mięso rozpływające się w ustach. Pyszny aromatyczny sos z pieczarkami i malutkimi cebulkami perłowymi (można użyć zwykłej cebuli). Po prostu rarytas. Kurczak w sosie śmietanowym to prawdziwy frykas. Oto łatwy przepis na pyszne danie z drobiu. 

SKŁADNIKI

  • 3 nóżki kurze całe (udka z podudziami)
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 200-250 g pieczarek drobnych, białych
  • 200 g cebulek perłowych lub po prostu 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 duże żółtka
  • 6 łyżek śmietany 30% tłuszczu
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, przyciąć nóżki i osuszyć. Cebulki lub cebulę obrać z łuski. Małych cebulek nie ma potrzeby kroić, dużą cebulę pokroić w piórka.
  • Nóżki kurczaka podzielić na udka i pałki. Oprószyć solą i pieprzem.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Wyjąć kurczaka z rondla. 
  • Na miejsce kurczaka włożyć do rozgrzanego rondla pieczarki i cebulki. Smażyć do zeszklenia.
  • Zawartość rondla oprószyć mąką i zrumienić. 
  • Wlać wino i zagotować. Wlać bulion. Ponownie doprowadzić do wrzenia. 
  • Ponownie włożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Zdjąć z ognia. 
  • Śmietanę wymieszać z żółtkami. Dodać do niej 1 chochelkę gorącego sosu i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu i zamieszać. 
  • Podawać posypane natką pietruszki z gotowaną kaszą lub ryżem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej