Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką perłową: przepis na pyszny frykas drobiowy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką perłową: przepis na pyszny frykas drobiowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką perłową to frykas i rarytas

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste mięso rozpływające się w ustach. Pyszny aromatyczny sos z pieczarkami i malutkimi cebulkami perłowymi (można użyć zwykłej cebuli). Po prostu rarytas. Kurczak w sosie śmietanowym to prawdziwy frykas. Oto łatwy przepis na pyszne danie z drobiu. 

Składniki

  • 3 nóżki kurze całe (udka z podudziami)

  • 4 łyżki masła

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 200-250 g pieczarek drobnych, białych

  • 200 g cebulek perłowych lub po prostu 1 cebula pokrojona w piórka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 szklanka białego wina

  • 3 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 duże żółtka

  • 6 łyżek śmietany 30% tłuszczu

  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, przyciąć nóżki i osuszyć. Cebulki lub cebulę obrać z łuski. Małych cebulek nie ma potrzeby kroić, dużą cebulę pokroić w piórka.

  • Nóżki kurczaka podzielić na udka i pałki. Oprószyć solą i pieprzem.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Wyjąć kurczaka z rondla. 

  • Na miejsce kurczaka włożyć do rozgrzanego rondla pieczarki i cebulki. Smażyć do zeszklenia.

  • Zawartość rondla oprószyć mąką i zrumienić. 

  • Wlać wino i zagotować. Wlać bulion. Ponownie doprowadzić do wrzenia. 

  • Ponownie włożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Zdjąć z ognia. 

  • Śmietanę wymieszać z żółtkami. Dodać do niej 1 chochelkę gorącego sosu i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do sosu i zamieszać. 

  • Podawać posypane natką pietruszki z gotowaną kaszą lub ryżem.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).