Kurczak duszony z fasolą w sosie pomidorowym: przepis na danie jednogarnkowe palce lizać

Kurczak duszony z fasolą w sosie pomidorowym: przepis na danie jednogarnkowe palce lizać

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste nóżki i skrzydełka kurczaka duszone z fasolą w sosie pomidorowym z rozmarynem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym jest daniem łatwym w przygotowaniu, a do tego przepysznym. To jedno z moich ulubionych dań kuchni Północnych Włoch.  Pożywne, obfite danie jednogarnkowe palce lizać

Składniki

  • 3 nóżki kurczaka, tzw. tylne ćwiartki (przeczytaj również uwagi pod przepisem)

  • 6 skrzydełek kurczaka

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • oliwa lub olej

  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

  • 3 szklanki (750 ml) gotowego sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego

  • 1 puszka (425 g) białej fasoli, odsączonej

  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego

  •  2 łyżki (25 g) startego parmezanu

  • 1 bochenek chleba do wylizania garnka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. Przypraw równomiernie z obu stron solą i pieprzem.

  • Wlej 2 łyżki oliwy na dużą, głęboką patelnię i umieść na średnim ogniu. Gdy olej zacznie migotać, dodaj kurczaka i smaż około 6-8 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Staraj się nie przewracać mięsa. Wiem, to trudne, ale daj czas na zrumienienie.

  • Odwróć kurczaka i dodaj na patelnię cebulę i czosnek, mieszając, aby obtoczyć z sokami z patelni. Gotuj 2 lub 3 minuty, aż cebula zmięknie.

  • Dodaj przecier pomidorowy, fasolę, rozmaryn i 1/2 łyżeczki soli na patelnię, zdrapując wszelkie przyrumienione kawałki z dna patelni. Przykryj i zmniejsz ogień. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 10 minut, aby sos się zagęścił. Na koniec wsyp starty parmezanem i zamieszaj. 

  • Podaj ze świeżym chlebem.

Wskazówki jak przygotować kurczaka duszonego z fasolą w sosie pomidorowym:

Mięso. W tym przepisie można wykorzystać zarówno nóżki kurczaka, jak i udka kurczęce. Również udka filetowane, czyli pozbawione skóry i kości. Można także użyć samych skrzydełek. To bardzo elastyczny przepis pochodzący z włoskiej kuchni rustykalnej, gdzie nic się nie marnuje. 

Fasola. Można użyć każdego rodzaju fasoli w puszce. Oczywiście po osączeniu :-) Można także ugotować suchą, wcześniej namoczoną fasolę. Lub dodać ciecierzycy. 

Zioła. Dominującym ziołem w tym przepisie jest rozmaryn o żywicznym, leśnym zapachu. Ale równie pyszne, choć oczywiście inne w smaku będzie danie przyprawione cząbrem, majerankiem, bazylią. Wypróbuj różne pomysły. 

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).