Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]

Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Królika możesz serwować z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na polskich stołach królik  nie pojawia się często, a szkoda, bo to bardzo wartościowe mięso. Proponujemy zaserwować królika mniej standardowo, czyli bez sosu śmietanowego, za to bardziej wykwitnie. Wypróbuj nasz przepis na królika duszonego w occie balsamicznym.

Składniki

  • 1,2 kg królika (porcjowanego)

  • 200 ml octu balsamicznego

  • 20 g masła

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

  • ząbek czosnku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu, aż ocet wyparuje.

  • Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.

  • Duś mięso na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu, jeśli potrzeba.

  • Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.

tip dnia

Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy smak pietruszki.

Ocena: 0