Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy smak pietruszki.
Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]
![Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]](https://cdn2.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_253643533.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Królika możesz serwować z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Na polskich stołach królik nie pojawia się często, a szkoda, bo to bardzo wartościowe mięso. Proponujemy zaserwować królika mniej standardowo, czyli bez sosu śmietanowego, za to bardziej wykwitnie. Wypróbuj nasz przepis na królika duszonego w occie balsamicznym.
Składniki
1,2 kg królika (porcjowanego)
200 ml octu balsamicznego
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu, aż ocet wyparuje.
Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
Duś mięso na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu, jeśli potrzeba.
Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.
