Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym z kaszą gryczaną
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym z kaszą gryczaną to sycące danie. Drobiowe żołądki są dobrym źródłem białka, bo to czysty mięsień. Są też stosunkowo tanie. Ciemne mięso kaczych żołądków przyjemnie smakuje. Ich jedyna wada to długa obróbka termiczna, gdyż są to mięśnie spracowane, o zbitej strukturze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula
- 60 dag żołądków kaczych
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 50 ml śmietany
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 300 g kaszy gryczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w piórka.
- Cebulę i żołądki podsmażyć na oleju z solą i pieprzem około 10 minut.
- Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Powinno to zająć około 1 godziny.
- Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodać po trochu szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymać na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Utrzeć masło razem z mąką. Maślaną masę dodać do gulaszu z żołądków i zagotować.
- Gdy sos jest gotowy dodać śmietanę i koperek, zamieszać.
- Podawać z kasza gryczaną.