Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Gulasz z jagnięciny

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr
Jagnięcina doskonale smakuje w towarzystwie jarzyn
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Gulasz z jagnięciny to potrawa inspirowana kuchnią irlandzką. Jagnięcina to bardzo zdrowe mięso, choć jego cena jest wysoka. Jednak warto ja jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych, ale też dietetycznych.
Składniki
80 dag jagnięciny np. z udźca
30 dag marchwi
3 cebule
2 Fixy Bitki w sosie z czerwonego wina Knorr
4 ząbki czosnku
rozmaryn
szałwia
czarny pieprz
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielony ogórek
1 pomidor
10 dag sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
1 sos sałatkowy włoski, np. Knorr
Przygotowanie krok po kroku:
Jagnięcinę umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm, a następnie obsmaż w garnku.
Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa.
Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem około 30 minut.
Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut.
Przygotuj sos winny z Fixu Knorr łącząc zawartość 2 opakowań z 300 mililitrami wody.
Sos wlej do patelni, łącząc go z resztą składników.
Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
Sałatka: Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości.
Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.