Gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr

Jagnięcina doskonale smakuje w towarzystwie jarzyn

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz z jagnięciny to potrawa inspirowana kuchnią irlandzką. Jagnięcina to bardzo zdrowe mięso, choć jego cena jest  wysoka. Jednak warto ja jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych, ale też dietetycznych.

Składniki

  • 80 dag jagnięciny np. z udźca

  • 30 dag marchwi

  • 3 cebule

  • 2 Fixy Bitki w sosie z czerwonego wina Knorr

  • 4 ząbki czosnku

  • rozmaryn

  • szałwia

  • czarny pieprz

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 zielony ogórek

  • 1 pomidor

  • 10 dag sera feta

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 sos sałatkowy włoski, np. Knorr

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagnięcinę umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm, a następnie obsmaż w garnku.

  • Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa.

  • Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem około 30 minut.

  • Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut.

  • Przygotuj sos winny z Fixu Knorr łącząc zawartość 2 opakowań z 300 mililitrami wody.

  • Sos wlej do patelni, łącząc go z resztą składników.

  • Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

  • Sałatka: Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

  • Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości.

  • Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Ocena: 0