Gulasz wołowy ze szparagami - przepyszne sezonowe danie

2021-03-29
Gulasz wołowy ze szparagami
Autor: Shutterstock Gulasz wołowy ze szparagami to pyszne danie na szczególne okazje.
łatwy
45 min
4

Wołowina i szparagi - składniki pyszne, choć nie należące do najtańszych. Warto jednak choć raz w sezonie szparagowym przygotować to danie, bo jest obłędnie pyszne. Może na uroczysty obiad z rodziną. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowiny
  • 300 gram szparagów
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki bulionu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino wymieszać z sosem sojowym i rozprowadzić w nim mąkę.
  • Wołowinę pokroić w paseczki, polać powstałą emulsją i odstawić na 30 min.
  • Szparagi obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć przez chwilę na połowie oleju, po czym wlać bulion, posolić i dusić 10 min.
  • Resztę oleju rozgrzać na patelni i usmażyć na nim mięso na jasnobrązowy kolor. Najlepiej cały czas mieszać, aby mięso się nie przypaliło.
  • Miękką już wołowinę przełożyć do szparagów i dusić jeszcze chwilę razem.