Gulasz wołowy ze szparagami - przepyszne sezonowe danie

Gulasz wołowy ze szparagami - przepyszne sezonowe danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz wołowy ze szparagami to pyszne danie na szczególne okazje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowina i szparagi - składniki pyszne, choć nie należące do najtańszych. Warto jednak choć raz w sezonie szparagowym przygotować to danie, bo jest obłędnie pyszne. Może na uroczysty obiad z rodziną. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Składniki

  • 600 g wołowiny

  • 300 gram szparagów

  • 3 łyżki oleju arachidowego

  • 3 łyżki bulionu

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wino wymieszać z sosem sojowym i rozprowadzić w nim mąkę.

  • Wołowinę pokroić w paseczki, polać powstałą emulsją i odstawić na 30 min.

  • Szparagi obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć przez chwilę na połowie oleju, po czym wlać bulion, posolić i dusić 10 min.

  • Resztę oleju rozgrzać na patelni i usmażyć na nim mięso na jasnobrązowy kolor. Najlepiej cały czas mieszać, aby mięso się nie przypaliło.

  • Miękką już wołowinę przełożyć do szparagów i dusić jeszcze chwilę razem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0