Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Gulasz jagnięcy z cukinią

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr
Gulasz jagnięcy z dodatkiem cukinii ma bardzo delikatny smak
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pyszna jagnięcina to idealne mięso do przygotowania nie tylko pieczeni, ale też gulaszy czy potrawek. Doskonale komponuje się z warzywami - dlatego proponujemy gulasz z jagnięciny z cukinią - danie inspirowane kuchnią irlandzką.
Składniki
1 kg jagnięciny (karkówki lub łopatki)
3 łyżki przyprawy do gyrosa Knorr
50 dag cebuli
50 dag cukinii
3 łyżki oleju
2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
0.5 litra bulionu mięsnego
2 listki laurowe
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr.
Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.
Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.
Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min.
Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.