Gulasz jagnięcy z cukinią

2021-03-29
mat. prasowe Knorr
Gulasz jagnięcy z cukinią
Autor: mat. prasowe Knorr Gulasz jagnięcy z dodatkiem cukinii ma bardzo delikatny smak
łatwy
40 min
4

Pyszna jagnięcina to idealne mięso do  przygotowania nie tylko pieczeni, ale też gulaszy czy potrawek. Doskonale komponuje się z warzywami - dlatego proponujemy gulasz z jagnięciny z cukinią - danie inspirowane kuchnią irlandzką.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jagnięciny (karkówki lub łopatki)
  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa Knorr
  • 50 dag cebuli
  • 50 dag cukinii
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 0.5 litra bulionu mięsnego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr.
  • Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.
  • Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.
  • Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
  • Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min.
  • Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.
mat. prasowe Knorr