Gulasz jagnięcy z cukinią

Gulasz jagnięcy z cukinią

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr

Gulasz jagnięcy z dodatkiem cukinii ma bardzo delikatny smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna jagnięcina to idealne mięso do  przygotowania nie tylko pieczeni, ale też gulaszy czy potrawek. Doskonale komponuje się z warzywami - dlatego proponujemy gulasz z jagnięciny z cukinią - danie inspirowane kuchnią irlandzką.

Składniki

  • 1 kg jagnięciny (karkówki lub łopatki)

  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa Knorr

  • 50 dag cebuli

  • 50 dag cukinii

  • 3 łyżki oleju

  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

  • 0.5 litra bulionu mięsnego

  • 2 listki laurowe

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr.

  • Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.

  • Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.

  • Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

  • Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min.

  • Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.

Ocena: 0