Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem: przepis na pyszny gulasz

2021-03-29
Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem: przepis na pyszny gulasz
Autor: Shutterstock Doskonały gulasz z piersi kurczaka, dyni i jabłek
łatwy
30 min
4

Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem to pyszny gulasz, który zrobisz bardzo szybko. Aromatycznym sosem można polać kaszę, ryż lub kluski. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 200 g dyni
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Posolić i popieprzyć. Odstawić.
  • Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i również pokroić. Można również zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę posiekać drobno.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju lub masła klarowanego. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i zrumienić.
  • Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać dynię i jabłko oraz tymianek, smażyć 2 minuty.
  • Dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawić pieprzem. Zamieszać, wlać 1 szklankę gorącej wody.
  • Dusić jeszcze 15 minut.