Drobiowy paprykarz z dynią: najlepszy przepis na duszone udka kurczaka

Drobiowy paprykarz z dynią: najlepszy przepis na duszone udka kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Drobiowy paprykarz to aromatyczne i sycące danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drobiowy paprykarz z dynią to sycące danie pełne rozpływającego się w ustach mięsa i pysznych warzyw. To także najlepszy przepis na duszone udka kurczaka. Wystarczy wszystko przygotować i wstawi do piekarnika, aby po 1 godzinie cieszyć się aromatycznym daniem pełnym smaku!

Składniki

  • 3 ćwiartki kurczaka, podzielone na udka i golenie (pałki)

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1 cebula, pokrojona

  • 1-2 papryki czerwone lub żółte, pokrojona na kawałki

  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

  • 1 marchew, pokrojona na małe kawałki

  • 400 g dyni, pokrojonej w kostkę

  • 2 szklanki rosołu drobiowego

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać udka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zrumienione udka przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Na patelnię dodać jeszcze 1 łyżkę oleju, a po rozgrzaniu dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchew. Gdy cebula stanie się szklista dodać pokrojoną paprykę i dynię oraz sproszkowaną paprykę słodką. Smażyć jeszcze 3-5 minut.

  • Dodać do zawartości patelni bulion, sól i pierz do smaku. Wymieszać.

  • Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową.

  • Naczynie z paprykarzem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 180C.

  • Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia na półmisek. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i polać sosem kurczaka na półmisku. Podawać z gotowanym ryżem lub kluskami.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).