Drobiowy paprykarz z dynią: najlepszy przepis na duszone udka kurczaka

Drobiowy paprykarz z dynią: najlepszy przepis na duszone udka kurczaka
Autor: Shutterstock Drobiowy paprykarz to aromatyczne i sycące danie
łatwy
45 min
4

Drobiowy paprykarz z dynią to sycące danie pełne rozpływającego się w ustach mięsa i pysznych warzyw. To także najlepszy przepis na duszone udka kurczaka. Wystarczy wszystko przygotować i wstawi do piekarnika, aby po 1 godzinie cieszyć się aromatycznym daniem pełnym smaku!

SKŁADNIKI

  • 3 ćwiartki kurczaka, podzielone na udka i golenie (pałki)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, pokrojona
  • 1-2 papryki czerwone lub żółte, pokrojona na kawałki
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 marchew, pokrojona na małe kawałki
  • 400 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać udka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zrumienione udka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię dodać jeszcze 1 łyżkę oleju, a po rozgrzaniu dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchew. Gdy cebula stanie się szklista dodać pokrojoną paprykę i dynię oraz sproszkowaną paprykę słodką. Smażyć jeszcze 3-5 minut.
  • Dodać do zawartości patelni bulion, sól i pierz do smaku. Wymieszać.
  • Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową.
  • Naczynie z paprykarzem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 180C.
  • Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia na półmisek. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i polać sosem kurczaka na półmisku. Podawać z gotowanym ryżem lub kluskami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej