Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycący obiad z pysznym żeberek wieprzowych i soczystej młodej kapusty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą w sosie pomidorowo-paprykowym to sycące danie obiadowe. Rozpływające się w ustach żeberka i pyszna młoda kapusta zyskają aplauz twoich bliskich. 

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty lub kapusty spiczastej, drobno zszatkowana

  • 1,3 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki

  • 2 cebule, pokrojone na talarki

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę i cebulę posolić, pozostawić na 20 minut. Następnie wygnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. 

  • W garnku żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać żeberka i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Wyjąć z garnka i odstawić.

  • Do garnka dodać odciśniętą kapustę razem z cebulą. Smażyć 1-2 minuty.

  • Wlać 3 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy oraz sproszkowane papryki. 

  • Na wierzch ułożyć obsmażone żeberka, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny na małym ogniu lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie.

  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj posiekaną zieleniną. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2