Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście: obfity obiad dla rodziny

Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście: obfity obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety schabowe duszone w młodej kapuście

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście to sycący i obfity obiad dla rodziny. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu nieziemski. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami. 

Składniki

  • 1 kg środkowego schabu wieprzowego

  • 8 ząbków czosnku, pokrojone

  • 2 łyżki oleju

  • 800 g młodej kapusty, poszatkowanej

  • 2,25 szklanki (540 ml)) bulionu z kurczaka

  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/4 łyżeczki proszku cebulowego

  • 150 g sera śmietankowego

  • sól i czarny pieprz

  • 2 łyżki koperku posiekanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie wygnieć ją dłońmi i odciśnij nadmiar soku. 

  • Pokrój schab grube plastry. 

  • W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. 

  • Dodaj porcjami kotlety i zrumień je z obu stron, odłóż na bok.

  • Dodaj kolejną łyżkę oleju i posiekany czosnek, smaż go 1 minutę. 

  • Dodaj posiekaną kapustę, przyprawy i  wywar z kurczaka, dopraw solą i pieprzem czarnym, dobrze wymieszaj.

  • Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż kapusta będzie miękka, a wywar prawie się wchłonie.

  • Dodaj kotlety i wymieszaj.

  • Dodaj serek i duś jeszcze 12 minut. 

  • W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem i posyp koperkiem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3