Cytrynowy kurczak z ryżem

2021-03-29
Cytrynowy kurczak z ryżem
Autor: Shutterstock Pyszny kurczak cytrynowy z ryżem basmati
łatwy
60 min
4

Cytrynowy kurczak z długoziarnistym ryżem to sycący posiłek dla całej rodziny. Soczyste mięso, pożywny ryż, a wszystko skąpane w orzeźwiającym cytrynowym sosie. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 nogi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub 2 kostki bulionu drobiowego
  • 250 g ryżu basmati

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedną cytrynę pokrój na plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz i posiekaj czosnek.
  • Nogi kurczak podziel na udka i pałki. Udko przekrój na 2 części.
  • Podgrzej 2 łyżki oleju w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smaż mięso i plasterki cytryny na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij i zachowaj.
  • Dodaj na dno rondla 1 łyżkę oleju. Usmaż marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj miód i sok z cytryny. Dodaj ponownie kurczaka, kostkę rosołową lub przyprawę uniwersalną, ryż i tymianek, dodaj 3/4 l wody. Doprowadzić wszystko do wrzenia, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Na koniec dodaj odłożone plasterki cytryny i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.