Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziecinnie proste, obłędnie pyszne

Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziecinnie proste, obłędnie pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycące danie jednogarnkowe: biała kiełbasa duszona z warzywami i fasolą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa duszona z warzywami to świetny patent do obfite i smaczne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja na ciepło. Przygotowanie jest dziennie proste, a potrawa obłędnie pyszna!

Składniki

  • 8 mniejszych lub 4 większe białe kiełbaski parzone

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2-4 papryki spiczaste, pokrojone na kawałki

  • 1 papryka ostra, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki

  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

  • 4 pomidory, średnich rozmiarów

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 1 puszka białej fasoli, po osączeniu

  • rozmaryn, cząber, oregano

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana posypać solą i odstawić, aby wypuścił sok. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty. Dodać odciśnięty z wilgoci bakłażan i smażyć kolejne 2 minuty. 

  • Dodać pomidory pokrojone na kawałki i smażyć 2 minuty.

  • Wlać przecier pomidorowy i uzupełnić płyn wodą. Doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać fasolę i przyprawy. 

  • Gdy gulasz ponownie zagotuje się, dodać kiełbaski i gotować 10 minut. Jeśli używasz kiełbasek surowych przedłuż gotowanie do 20 minut. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).