Quiche z grzybami, szynką i parmezanem

2021-03-29
Quiche z grzybów, szynki i parmezanu
Autor: Shutterstock Quiche z grzybów pyszne na przyjęcie i obiad.
średni
120 min
4

Smaczna quiche z grzybami, szynką i parmezanem to propozycja na małe przyjęcie. Miła odmiana dla podniebienia i oka.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i  dowiedz się, dlaczego warto kupić tę książkę!

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej 
  • 120 g masła 
  • łyżeczka soli 
  • jajko
  • Nadzienie:
  • 300 g grzybów leśnych (borowików) 
  • 100 g szynki parmeńskiej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • mała cebula 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 3 jajka 
  • 40 g tartego sera (parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi)
  • szklanka śmietany 18-proc. lub 30-proc. 
  • świeżo mielony pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kruche: do mąki dodać wiórki zimnego masła i sól. Rozcierać palcami lub mieszać mieszadłem w robocie kuchennym, aż powstanie kruszonka, a składniki zaczną się łączyć. Dodać jajko i połączyć składniki, formując gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując stolnicę mąką, na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Odciąć jego nadmiar. Wstawić do lodówki.
  • Nagrzać piekarnik do 190°C. Całe ciasto zakryć folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, usunąć folię z obciążeniem i piec 10 minut na lekko złoty kolor.
  • Nadzienie: grzyby i cebulę pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać grzyby i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
  • Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietaną i serem. Dodać grzyby i wymieszać. Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód.
  • Piec przez 30 minut w 180°C, do ścięcia masy.