Quiche z grzybami, szynką i parmezanem
2021-03-29
średni
120 min
4
Smaczna quiche z grzybami, szynką i parmezanem to propozycja na małe przyjęcie. Miła odmiana dla podniebienia i oka.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto kupić tę książkę!
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- łyżeczka soli
- jajko
- Nadzienie:
- 300 g grzybów leśnych (borowików)
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- 40 g tartego sera (parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi)
- szklanka śmietany 18-proc. lub 30-proc.
- świeżo mielony pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kruche: do mąki dodać wiórki zimnego masła i sól. Rozcierać palcami lub mieszać mieszadłem w robocie kuchennym, aż powstanie kruszonka, a składniki zaczną się łączyć. Dodać jajko i połączyć składniki, formując gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując stolnicę mąką, na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Odciąć jego nadmiar. Wstawić do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Całe ciasto zakryć folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, usunąć folię z obciążeniem i piec 10 minut na lekko złoty kolor.
- Nadzienie: grzyby i cebulę pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać grzyby i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
- Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietaną i serem. Dodać grzyby i wymieszać. Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód.
- Piec przez 30 minut w 180°C, do ścięcia masy.