Nadziewane kapelusze borowików
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Co można zrobić z borowików? Wypróbuj przepis na prostą przekąskę - faszerowane kapelusze. Nadzienie do grzybów przyrządza się z posiekanych nóżek borowików, brokuła i orzechów włoskich. Faszerowane kapelusze w tym wydaniu smakują wyjątkowo pysznie! Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 16 dużych borowików
- 1 posiekana średnia cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 posiekanego brokuła
- Sól, pieprz cayenne
- 3 łyżki tartej bułki
- lekko ubite jajko
- 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki – według uznania)
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- łyżka tartego parmezanu
- Tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyść, opłucz, oddziel nóżki od kapeluszy.
- Nóżki drobno posiekaj.
- Cebule o czosnek podduś na oliwie, dodaj posiekane nóżki, orzechy, brokuły, dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Duś jeszcze 5 minut.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z tartą bułką, jajkiem i ziołami.
- Napełnij farszem kapelusze grzybów, posyp serem i parmezanem.
- Kapelusze ułóż na natłuszczonej blasze. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.