Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania? Jak pasteryzować grzyby?
Grzyby pasteryzowane są najbardziej trwałe. Zachowują swój smak nawet przez rok. Jakie grzyby nadają się do pasteryzowania i jak to robić?
Spis treści
Grzyby do pasteryzowania
Pasteryzować możemy praktycznie wszystkie gatunki grzybów. W ten sposób najczęściej konserwuje się pieczarki, koźlarze, borowiki, rydze, podgrzybki i kurki.
Jak pasteryzować grzyby?
Na początku należy dobrze umyć i oczyścić grzyby. Gotujemy niewielką ilość wody, solimy i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy grzyby i gotujemy je około 10 minut. Odcedzone grzyby przekładamy do słoików typu twist off lub do weka i zalewamy przegotowaną osoloną wodą. Zamknięte słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy na mokro około 45-60 minut. W tym przypadku to najlepsza metoda.
Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki w kąpieli wodnej przez około 20-30 minut. W ten sam sposób możemy przygotować grzyby podduszone z przyprawami.
Ważne! Grzyby poddane pasteryzacji należy przed zjedzeniem ugotować lub udusić do miękkości, a potem doprawić do smaku. W dniu otwarcia słoika należy je również całkowicie zużyć.