Przepis na gęś nadziewaną grzybami i mielonym mięsem
2022-11-04
łatwy
180 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczona gęś świetnie smakuje faszerowana mięsem mielonymi i grzybami. Ten przepis na nadziewaną gęś z pewnością przypadnie do gustu koneserom gęsiny, ponieważ jest dość prosty, a smak pieczeni to prawdziwe niebo w gębie. Podajemy przepis na doskonałą gęś faszerowaną grzybami z mięsem, jakiej jeszcze nie próbowaliście!
SKŁADNIKI
- 1 gęś
- 3 kg ziemniaków
- sól
- Nadzienie:
- 1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych
- 3 dag suszonych grzybów leśnych
- 2 czerstwe bułki
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 30 dag mielonego mięsa
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki kminku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawioną gęś nacieramy solą wewnątrz i na zewnątrz, i zostawiamy na 2 godziny.
- Bułki zalewamy wodą, by zmiękły. Namoczone poprzedniego dnia grzyby gotujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w talarki i podsmażamy na tłuszczu.
- Wątróbkę mielimy razem z grzybami, podsmażoną cebulą i bułkami. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól roztartą z czosnkiem i pieprz. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy nim jamę brzuszną gęsi i zaszywamy otwór białą nicią.
- Gęś nacieramy majerankiem, wkładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz i pieczemy 2 godziny pod przykryciem, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i skrapiając zimną wodą.
- Gdy gęś będzie miękka, zdejmujemy pokrywę i nadal pieczemy aż się zrumieni, a po nakłuciu skóry obok szwu nie będzie wypływał z farszu sok.
- Upieczoną gęś podajemy ozdobioną borówkami.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi