Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi

2021-03-29
Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi
Autor: Shutterstock Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi to propozycja na świąteczny stół.
łatwy
40 min
4

Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi są miękkie, soczyste, lekko słodkie i aromatyczne. Seler nadaje gęsinie ciekawą, lekko orzechową i świeżą nutę.

SKŁADNIKI

  • 4 gęsie nogi
  • 1 duży seler
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z  cytryny
  • olej
  • pieprz i sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nogi z gęsi natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytrynu i miodem odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Gorące nóżki przełożyć do brytfanny i podlać bulionem wymieszamy z powidłami.
  • Wierzch gęsi obłożyć tartym selerem.
  • Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok 100-120 minut, często polewając powstałym sosem.
  • Pod koniec pieczenia do sosu wlać śmietanę i wymieszać.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!