Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi to propozycja na świąteczny stół.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi są miękkie, soczyste, lekko słodkie i aromatyczne. Seler nadaje gęsinie ciekawą, lekko orzechową i świeżą nutę.
Składniki
4 gęsie nogi
1 duży seler
2 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
olej
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Nogi z gęsi natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytrynu i miodem odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Gorące nóżki przełożyć do brytfanny i podlać bulionem wymieszamy z powidłami.
Wierzch gęsi obłożyć tartym selerem.
Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Piec ok 100-120 minut, często polewając powstałym sosem.
Pod koniec pieczenia do sosu wlać śmietanę i wymieszać.