Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi są miękkie, soczyste, lekko słodkie i aromatyczne. Seler nadaje gęsinie ciekawą, lekko orzechową i świeżą nutę.
SKŁADNIKI
- 4 gęsie nogi
- 1 duży seler
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi z gęsi natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytrynu i miodem odstawić do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Gorące nóżki przełożyć do brytfanny i podlać bulionem wymieszamy z powidłami.
- Wierzch gęsi obłożyć tartym selerem.
- Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Piec ok 100-120 minut, często polewając powstałym sosem.
- Pod koniec pieczenia do sosu wlać śmietanę i wymieszać.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!