Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi

Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi to propozycja na świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gęsie nogi pieczone z selerem i powidłami śliwkowymi są miękkie, soczyste, lekko słodkie i aromatyczne. Seler nadaje gęsinie ciekawą, lekko orzechową i świeżą nutę.

Składniki

  • 4 gęsie nogi

  • 1 duży seler

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 2 łyżki soku z  cytryny

  • olej

  • pieprz i sól

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nogi z gęsi natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytrynu i miodem odstawić do lodówki na godzinę.

  • Po tym czasie obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

  • Gorące nóżki przełożyć do brytfanny i podlać bulionem wymieszamy z powidłami.

  • Wierzch gęsi obłożyć tartym selerem.

  • Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  • Piec ok 100-120 minut, często polewając powstałym sosem.

  • Pod koniec pieczenia do sosu wlać śmietanę i wymieszać.

Ocena: 3,3