Schabowe cebulaki: przepis na roladki wieprzowe z cebulą

Schabowe cebulaki: przepis na roladki wieprzowe z cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki ze schabu środkowego nadziewane cebulą najlepiej smakują z grillowanymi warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe cebulaki to obłędny przepis na roladki ze schabu nadziewane cebulą. Prawdziwie łatwy przepis na roladki wieprzowe z cebulą oddaję w Wasze ręce, wierząc, że będziecie cmokać z zachwytu nad tymi pysznymi zrazami zawijanymi ze schabu środkowego! Polecam gorąco!

Składniki

  • 500 g schabu środkowego, pokrojonego na 6 kotletów

  • 250 g cebuli

  • 300 ml bulionu drobiowego

  • 150 g mąki

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1/2 łyżeczki soli do kotletów i 1/2 łyżeczki do cebuli

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka do mięsa na cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić.

  • Cebulę pokroić na krążki. Wziąć 2/3 cebuli, przyprawić solą, cukrem i octem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Pozostałą cebulę drobno posiekać.

  • Na każdym kotlecie ułożyć porcję cebuli i zawinąć w zgrabną roladkę. 

  • Roladki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażyć na średnim ogniu. 

  • Zdjąć roladki, a na ich miejsce dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.

  • Na patelnię dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie dodać roladki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 20 minut, maksymalnie 30 minut. 

  • W razie potrzeby w trakcie duszenia sos uzupełniać wodą. Przyprawić pieprzem.

  • Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami puree. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).