Roladki z ziemniaków w boczku - pyszne i efektowne danie za grosze!

Roladki z ziemniaków w boczku - pyszne i efektowne danie za grosze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z ziemniaków w boczku to danie, do przygotowania którego potrzebujesz ziemniaków, jajek, świeżych  ziół i plastrów boczku. Niewiele i niedrogo - a efekt WOW!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Roladki z ziemniaków w boczku to danie efektowne i pyszne, na dodatek kosztuje grosze. Farsz ziemniaczany to po prostu szlachetniejsza wersja ciasta na kopytka, ale forma i sposób przygotowania zamieniają go w oryginalne danie.

 

Składniki

  • 6-7 niewielkich ziemniaków

  • ok. 20 plastrów wędzonego boczku

  • 1 jajko

  • posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie ubić na gładką masę.

  • Do gorącej masy dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Gdy nieco przestygnie, dodać żółtko, wymieszać.

  • Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.

  • Boczek rozłożyć na papierze do pieczenia - po 10 plastrów zachodzących na siebie wzajemnie.

  • Masę ziemniaczaną wyłożyć na plastry boczku i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwinąć w rolady.

  • Boki dodatkowo zabezpieczyć plastrami boczku, po czym smażyć rolady po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, do zrumienienia.

Ocena: 3,1