Rolada z udek kurczaka bez żelatyny: najlepszy przepis na wędlinę inną niż wszystkie

Rolada z udek kurczaka bez żelatyny: najlepszy przepis na wędlinę inną niż wszystkie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowana do gotowania rolada owinięta w folię i w siatkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z udek kurczaka to pyszna wędlina dietetyczna. Można ją przygotować bez żelatyny i bez innych zbędnych dodatków. Zdrowy, najlepszy przepis na wędlinę domową inną niż wszystkie polecam gorąco! 

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z udek kurzych, bez skóry i kości

  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso z udek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, aby wyrównać grubość.

  • Płaty mięsa ułożyć na folii spożywczej, starając się nadać całości kształt prostokąta.

  • Mięso posypać przyprawami.

  • Na środku umieścić paski sera.

  • Pomagając sobie folią zwinąć mięso w zgrabną roladę.

  • Roladę owinąć kilkukrotnie folią. Szczelnie zamknąć końce foli na skraju rolady.

  • Na roladę naciągnąć siatkę lub obwiązać sznurkiem lub grubą nicią.

  • Roladę włożyć do zimnej wody. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny.

  • Ugotowaną wędlinę przełóż na deskę, przykryj drugą deską i obciąż 5 kg (np. słoikami z wodą). Pozostaw do rana.

  • Rano włóż do lodówki i tam przechowuj nie dłużej niż 5 dni.

  • Przed podaniem pokrój na cienkie plasterki.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).