Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo smaczne i efektowne danie obiadowe. Pasuje zarówno na domowy obiad z rodziną, jak i na eleganckie przyjęcie. Nie jest trudna do przygotowania, choć na pierwszy rzut oka można mieć takie wrażenie.

Składniki

  • 1 pierś z indyka (ok 1 kg)

  • 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju

  • pęczek świeżej bazylii

  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś indyka delikatnie rozbić z jednej strony, posolić i odłożyć.

  • Pomidory osączyć z oleju (olej zostawić) i pokroić w paski.

  • Bazylię umyć i posiekać listki w paski. Pieprz delikatnie rozgnieść w moździerzu (na kawałki, nie na pył).

  • Indyka położyć nie rozbijaną stroną do dołu, stronę rozbitą posmarować niewielką śmietanowego serka.

  • Na środku, wzdłuż filetu rozłożyć pokrojone pomidory i posiekaną bazylię, posypać pieprzem.

  • Zwinąć roladę i zabezpieczyć sznurkiem.

  • Pierś ułożyć w wysmarowanym olejem z pomidorów naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez ok 1 godzinę.

Ocena: 5