Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to bardzo smaczne i efektowne danie obiadowe. Pasuje zarówno na domowy obiad z rodziną, jak i na eleganckie przyjęcie. Nie jest trudna do przygotowania, choć na pierwszy rzut oka można mieć takie wrażenie.
Składniki
1 pierś z indyka (ok 1 kg)
2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju
pęczek świeżej bazylii
2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Pierś indyka delikatnie rozbić z jednej strony, posolić i odłożyć.
Pomidory osączyć z oleju (olej zostawić) i pokroić w paski.
Bazylię umyć i posiekać listki w paski. Pieprz delikatnie rozgnieść w moździerzu (na kawałki, nie na pył).
Indyka położyć nie rozbijaną stroną do dołu, stronę rozbitą posmarować niewielką śmietanowego serka.
Na środku, wzdłuż filetu rozłożyć pokrojone pomidory i posiekaną bazylię, posypać pieprzem.
Zwinąć roladę i zabezpieczyć sznurkiem.
Pierś ułożyć w wysmarowanym olejem z pomidorów naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez ok 1 godzinę.