Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem - doskonała na ciepło i zimno!

2020-09-02
Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem - doskonała na ciepło i zimno!
Autor: Shutterstock Rolada z indyka faszerowana serem i pieczarkami to danie, które świetnie smakuje na ciepło, a po wystudzeniu znakomicie zastąpi  kupne wędliny.
łatwy
35 min
4

Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z indyka. Ponieważ samo ma dość neutralny smak i po upieczeniu tendencję do wysychania - dobrze jest  nadać mu charakteru i soczystości  odpowiednio dobranym farszem.

SKŁADNIKI

  • ok 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6-8 pieczarek (kapelusze)
  • 250 g wędzonego sera
  • opcjonalnie: ok 150-200 g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z indyka rozkrawamy na płat i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
  • Pieczarki smażymy na maśle do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w niewielką kostkę i posypujemy nim rozłożone pieczarki.
  • Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a jeśli chcemy - owijamy plastrami wędzonego boczku. Obwiązujemy grubą nicią lub sznurkiem do sznurowania wędlin. Możemy też użyć specjalnej siatki wędliniarskiej.
  • Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160ºC ok 1,5 godziny.
  • Jeśli owijaliśmy mięso boczkiem, w trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić roladę na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.