Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem - doskonała na ciepło i zimno!

Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem - doskonała na ciepło i zimno!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z indyka faszerowana serem i pieczarkami to danie, które świetnie smakuje na ciepło, a po wystudzeniu znakomicie zastąpi  kupne wędliny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami i serem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z indyka. Ponieważ samo ma dość neutralny smak i po upieczeniu tendencję do wysychania - dobrze jest  nadać mu charakteru i soczystości  odpowiednio dobranym farszem.

Składniki

  • ok 1 kg piersi z indyka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 6-8 pieczarek (kapelusze)

  • 250 g wędzonego sera

  • opcjonalnie: ok 150-200 g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś z indyka rozkrawamy na płat i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

  • Pieczarki smażymy na maśle do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w niewielką kostkę i posypujemy nim rozłożone pieczarki.

  • Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a jeśli chcemy - owijamy plastrami wędzonego boczku. Obwiązujemy grubą nicią lub sznurkiem do sznurowania wędlin. Możemy też użyć specjalnej siatki wędliniarskiej.

  • Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160ºC ok 1,5 godziny.

  • Jeśli owijaliśmy mięso boczkiem, w trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić roladę na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.

Ocena: 2,8