Rolada jagnięca z morelami

Rolada jagnięca z morelami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada jagnięca z morelami to pomysł na wykwintne danie na rodzinne przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada jagnięca z morelami najlepiej smakuje z kluseczkami francuskimi lub kopytkami. To ciekawy przepis na rodzinny obiad.

Składniki

  • 1 kg mostku jagnięcego,

  • 250 g świeżych i 150 g suszonych moreli,

  • mała główka kapusty włoskiej,

  • 1-2 ząbki czosnku,

  • 75 ml białego porto lub sherry,

  • 2 cebule,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 1/2 l bulionu,

  • 150 ml śmietany,

  • sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pozbawione błon natrzeć pieprzem oraz roztartym czosnkiem i włożyć do lodówki.

  • Umyte morele, pozbawione pestek, pokroić na drobne kawałki i namoczyć w winie.

  • Kapustę zblanszować i obrać z liści, jak do gołąbków. Cebulę pokroić w dużą kostkę.

  • Mięso, po wyjęciu z lodówki, posolić i przykryć szczelnie liśćmi kapusty (ok. 6 liści).

  • Na wierzchu ułożyć zmacerowane w winie morele.

  • Posypać pieprzem i zwinąć całość w ścisłą roladę.

  • Obsmażyć roladę na mocno rozgrzanej oliwie lub oleju i przełożyć do brytfanny.

  • Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę i dodać do mięsa.

  • Na patelnię, na której było smażone mięso i cebula, wlać szklankę wody i podgrzewać mieszając, aż uzyska się rumiany sos. Zalać nim roladę w brytfannie i całość piec w piekarniku około 1,5 godziny, pod przykryciem.

  • Następnie mięso wyjąć, a do powstałego podczas pieczenia sosu wlać śmietanę. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Pokrojoną w plastry roladę podawać polaną sosem z kluseczkami francuskimi lub kopytkami.

Suszone owoce trzeba myć

Suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki. W ten sposób wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować u alergików ataki astmy. Dlatego pamiętajmy, by przed jedzeniem wszystkie suszone owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Ocena: 5