Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze

Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne bataty faszerowane zrobisz bez problemu z łatwo dostępnych składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bataty faszerowane nadzieniem z sera, wędliny oraz pomidorów i papryki to pyszne i zdrowe danie za niewielkie pieniądze. Nie jest  też trudne do przygotowania, smakuje doskonale i syci, ale nie jest tuczące.

Składniki

  • 2 duże bataty

  • 200 g sera feta

  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju

  • 1 papryka czerwona

  • 4-6 plastrów szynki lub chudego bekonu

  • pół szklanki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bataty umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC., do miękkości.

  • Ser rozkruszyć, paprykę, pomidory i szynkę pokroić w kostkę, zieleninę drobno posiekać.

  • Bataty przestudzić, a następnie łyżką wydrążyć miąższ, pozostawiając  jego1-centymetrową warstwę przy  skórce.

  • Miąższ rozgnieść widelcem, dodać ser, pomidory, paprykę i szynkę oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bataty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Bataty podawać z posypane zieleniną, z dodatkiem tego jogurtowego sosu.

Ocena: 4,7