Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne bataty faszerowane zrobisz bez problemu z łatwo dostępnych składników
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Bataty faszerowane nadzieniem z sera, wędliny oraz pomidorów i papryki to pyszne i zdrowe danie za niewielkie pieniądze. Nie jest też trudne do przygotowania, smakuje doskonale i syci, ale nie jest tuczące.
Składniki
2 duże bataty
200 g sera feta
10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1 papryka czerwona
4-6 plastrów szynki lub chudego bekonu
pół szklanki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Bataty umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC., do miękkości.
Ser rozkruszyć, paprykę, pomidory i szynkę pokroić w kostkę, zieleninę drobno posiekać.
Bataty przestudzić, a następnie łyżką wydrążyć miąższ, pozostawiając jego1-centymetrową warstwę przy skórce.
Miąższ rozgnieść widelcem, dodać ser, pomidory, paprykę i szynkę oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bataty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bataty podawać z posypane zieleniną, z dodatkiem tego jogurtowego sosu.