Pomidory faszerowane z soczewicą, boczkiem i jajkiem: pomysł na pożywny lunch

Pomidory faszerowane z soczewicą, boczkiem i jajkiem: pomysł na pożywny lunch

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Faszerowane pomidory to danie efektowne, a przy tym smaczne i pożywne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz pomysłu na efektowne i proste danie, które przy okazji będzie zdrowe? Prezentujemy przepis na pomidory faszerowane czerwoną soczewicą i boczkiem, efektownie podane z jajkiem. Pomidory są bogate w przeciwnowotworowy likopen, któremu niestraszne są wysokie temperatury. Jego przyswajanie zwiększa towarzystwo tłuszczy, więc proponujemy boczek. Soczewica i jajko dostarczą zaś niezbędną ilość białka.

Składniki

  • 5 sporych pomidorów

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

  • mała cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • szklanka rosołu

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • słodka papryka

  • 4 jajka

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeden pomidor sparz, zdejmij z niego skórkę i pokrój go w kostkę. Z czterech pozostałych pomidorów zetnij górę i delikatnie je wydrąż, miąższ pokrój w kostkę.

  • W rondlu podsmaż pokrojony drobno boczek, dodaj posiekaną cebulę i razem podduś. Dodaj pokrojone pomidory, soczewicę, rosół i duś, aż soczewica będzie miękka.

  • Dopraw solą, papryką i pieprzem. Pomidory ułóż w naczyniu do zapiekania. Do każdego włóż po 3-4 łyżki soczewicy z dodatkami, a na wierzch wbij po jajku, przypraw solą i pieprzem.

  • Piecz w gorącym piekarniku ok. 25 minut. Podawaj udekorowane listkiem pietruszki.

Ocena: 0