Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]

Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nadziewane mięsem i pieczarkami pałki kurczaka to eleganckie danie z tanich składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami to elegancki i pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Przygotowanie podudzi do nadziania nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w ostry nóż lub specjalne nożyce do drobiu. Polecam ten łatwy sposób na smakowite i coraz modniejsze nadziewane pałki kurczaka!

Składniki

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka

  • 80 g pieczarek

  • 1 marchewka

  • 1/2 cebuli lub 1 mała cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 80 g sera żółtego

  • słodka papryka, pieprz mielony i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ściągnąć skórę z podudzia w kierunku cieńszego końca. Za pomocą nożyczek do drobiu lub bardzo ostrego noża odciąć kość powyżej stawu skokowego. Tak jak to pokazano poniżej na instrukcji krok po kroku. 

  • Mięso z odciętej goleni ściąć. Kość można zachować na rosół. Wystarczy zamrozić. Odcięte mięso drobno pokroić. 

  • Pieczarki, marchew i ser oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać starte pieczarki i marchew oraz posiekaną cebulę. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Przestudzić.

  • W misce wymieszać posiekane mięso, smażone warzywa, żółty ser. Przyprawić papryką, pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser żółty jest słony.

  • Mieszaniną napełnić skórę podudzi. 

  • Nadziewane pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym tłuszczem), oprószyć słodką papryką. 

  • Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.

  • Podawać po 2 pałki na osobę, z makaronem, pieczonymi warzywami lub sałatką.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).