Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]
![Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]](https://cdn27.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/24523/faszerowane-palki-kurczaka.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nadziewane mięsem i pieczarkami pałki kurczaka to eleganckie danie z tanich składników
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami to elegancki i pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Przygotowanie podudzi do nadziania nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w ostry nóż lub specjalne nożyce do drobiu. Polecam ten łatwy sposób na smakowite i coraz modniejsze nadziewane pałki kurczaka!
Składniki
8 pałek (podudzi) kurczaka
80 g pieczarek
1 marchewka
1/2 cebuli lub 1 mała cebula
2 łyżki oleju
80 g sera żółtego
słodka papryka, pieprz mielony i sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Ściągnąć skórę z podudzia w kierunku cieńszego końca. Za pomocą nożyczek do drobiu lub bardzo ostrego noża odciąć kość powyżej stawu skokowego. Tak jak to pokazano poniżej na instrukcji krok po kroku.
Mięso z odciętej goleni ściąć. Kość można zachować na rosół. Wystarczy zamrozić. Odcięte mięso drobno pokroić.
Pieczarki, marchew i ser oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać starte pieczarki i marchew oraz posiekaną cebulę. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Przestudzić.
W misce wymieszać posiekane mięso, smażone warzywa, żółty ser. Przyprawić papryką, pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser żółty jest słony.
Mieszaniną napełnić skórę podudzi.
Nadziewane pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym tłuszczem), oprószyć słodką papryką.
Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Podawać po 2 pałki na osobę, z makaronem, pieczonymi warzywami lub sałatką.