Jabłka pieczone nadziewane mięsem - idealna przekąska imprezowa za grosze!

Jabłka pieczone nadziewane mięsem - idealna przekąska imprezowa za grosze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka pieczone nadziewane farszem z mięsa mielonego i wątróbki smakują wyśmienicie i świetnie się prezentują na półmisku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka pieczone nadziewane mięsem to łatwe do przygotowania gorące danie - doskonałe na ciepłą kolację albo na domówkę. Wszystkie składniki są powszechnie dostępne i tanie, a przygotowane z nich danie - pyszne i oryginalne.

Składniki

  • 4 duże kwaskowate jabłka

  • 10 dag wieprzowiny (można użyć mięsa mielonego)

  • 10 dag wątróbki

  • 1 nieduża cebula

  • 3 łyżeczki soku z cytryny

  • garść rodzynek

  • 8 suszonych moreli do dekoracji

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • majeranek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę umyć, pokroić, cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju.

  • Mięso pokroić w kawałki i zemleć razem z wątróbką.

  • Jabłka umyć, przeciąć na pół, wykroić gniazda nasienne, wyciąć miąższ zostawiając ok 1-centymetrową warstwę przy skórce.

  • Farsz przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i rozdrobniony miąższ z jabłka.

  • Połówki jabłek wypełnić farszem, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut  w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

Ocena: 3
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.