Jabłka pieczone nadziewane mięsem - idealna przekąska imprezowa za grosze!

Jabłka pieczone nadziewane mięsem
Autor: Shutterstock Jabłka pieczone nadziewane farszem z mięsa mielonego i wątróbki smakują wyśmienicie i świetnie się prezentują na półmisku
łatwy
25 min
4

Jabłka pieczone nadziewane mięsem to łatwe do przygotowania gorące danie - doskonałe na ciepłą kolację albo na domówkę. Wszystkie składniki są powszechnie dostępne i tanie, a przygotowane z nich danie - pyszne i oryginalne.

SKŁADNIKI

  • 4 duże kwaskowate jabłka
  • 10 dag wieprzowiny (można użyć mięsa mielonego)
  • 10 dag wątróbki
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • garść rodzynek
  • 8 suszonych moreli do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć, pokroić, cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju.
  • Mięso pokroić w kawałki i zemleć razem z wątróbką.
  • Jabłka umyć, przeciąć na pół, wykroić gniazda nasienne, wyciąć miąższ zostawiając ok 1-centymetrową warstwę przy skórce.
  • Farsz przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i rozdrobniony miąższ z jabłka.
  • Połówki jabłek wypełnić farszem, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut  w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Domowy kebab z piekarnika
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej