Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku

Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z kurczaka po indonezyjsku możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku to wspaniała kompozycja smaku, która nadaje charakteru neutralnemu mięsu z piesi kurczaka. Proste do przygotowania, ale bardzo smaczne. Delikatne i rozpływające się w ustach  mięso, słodko-pikantny farsz - warto  wypróbować nasz przepis na te roladki!

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 12 suszonych moreli

  • 3 łyżki suszonej  żurawiny

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • czosnek granulowany

  • gałka muszkatołowa

  • sos indonezyjski

Przygotowanie krok po kroku:

  • Od filetów odciąc tzw polędwiczki, odłożyć. Każdy  filet naciąć tak, by po rozłożeniu  powstał duży płat mięsa.

  • Każdy  płat lekko  rozbić, przyprawić solę i pieprzem oraz sosem indonezyjskim. Odstawić na 30 minut do lodówki.

  • W tym czasie polędwiczki  rozdrobnić blenderem, dodać pokrojone w kostkę morele, żurawinę oraz masło. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Można także dodać sos. Wyrobić na gładką masę,

  • Na filetach ułożyć farsz, i zwinąć je w roladki. Owinąć w papier do pieczenia i zawiązać końcówki nicią - tworząc coś na kształt  cukierków.

  • Na blaszkę w piekarniku wylać 500  ml  wody, wyłożyć ją pergaminem i położyć w tej kąpieli roladki. Piec w temperaturze 190ºC po 25 minut z każdej strony. Pozostawić do ostudzenia zawinięte w papier.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5