Bajeczne pieczone jabłka nadziewane szynką i pieczarkami - takich jeszcze nie jedliście!

Bajeczne pieczone jabłka nadziewane szynką i pieczarkami - takich jeszcze nie jedliście!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka przed pieczeniem można nadziewać nie tylko słodkim farszem - doskonałe są też z nadzieniem wytrawnym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone jabłka kojarzą nam się ze słodkim deserem, ale można je z powodzeniem nadziać wytrawnym farszem i podać na ciepłą kolację. Nadają się też na oryginalną i niedrogą imprezową przekąskę.

Składniki

  • 4 duże twarde jabłka

  • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku

  • 15 dag pieczarek

  • 15 dag szynki

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • 1 łyżka koniaku/winiaku/brandy

  • ewentualnie bułka tarta

  • masło

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, osuszyć i posiekać, szynkę drobno pokroić, szczypiorek posiekać.

  • Z jabłek odciąć wierzch na 1/3 wysokości, wydrążyć miąższ zostawiając  jego 1-centymetrową warstwę przy skórce. Wydrążony miąższ posiekać.

  • Pieczarki, szynkę i szczypiorek przesmażyć, pod koniec smażenia dodać miąższ jabłka i alkohol. Wymieszać z jajkiem i śmietaną. Jeśli farsz będzie zbyt rzadki, zagęścić go bułką tartą.

  • Przygotowanym farszem napełnić jabłka.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Włożyć jabłka, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. pół godziny.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 3,4
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.