Oszczędne ragout z kiełbasy parówkowej, ziemniaków i marchewki

Oszczędne ragout z kiełbasy parówkowej, ziemniaków i marchewki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ragout z kiełbasy parówkowej, ziemniaków i marchewki to pomysł smaczny, ale oszczędny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiedy nie ma czasu pojechać na zakupy, można przygotowywać smaczny obiad z tego, co akurat jest pod ręką: kilka ziemniaków, cebula, marchewka i kawałek wędliny wystarczą do przyrządzenia smacznego ragout.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 4 marchewki

  • 2 pory

  • 3 łyżki tłuszczu

  • 1 l bulionu (może być z kostki)

  • 250 g kiełbasy parówkowej

  • liść laurowy i ziele angielskie

  • sól i pieprz

  • majeranek

  • siekana natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki, marchew cebule i pory umyć, obrać, rozdrobnić i poddusić na tłuszczu. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele i gotować 30 minut.

  • Kiełbasę parówkową pokroić w plasterki i dodać do warzyw pod koniec gotowania, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4