Pasta z tuńczyka z grejpfrutową nutą
Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dorsz - zdrowa i dietetyczna ryba. 100 gram to tylko 80 kalorii!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dorsz faszerowany to potrawa smaczna i zdrowa, dobra również dla tych na diecie, bo dorsz jest rybą dość chudą. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich nową potrawą. Przepis na dorsza faszerowanego warto wypróbować, szczególnie jeśli liczysz kalorie. Dlaczego? Bo dorsz zawiera poniżej 5 razy mniej tłuszczu niż gatunki zaliczane do ryb tłustych, a wartość energetyczna porcji 100-gramowej to zaledwie ok. 80 kalorii.
Składniki
2 filety z dorsza (po ok. 230 g)
2 średnie cebule
2 średnie pomidory
średnia czerwona papryka
1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła: tymianek, bazylia
kilka ziaren pieprzu, sól
Przygotowanie krok po kroku:
Cebule pokrój w talarki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
Cebulę, paprykę i pomidory podsmaż na patelni, na łyżce oliwy. Dodaj zioła, pieprz oraz sól.
Dolej odrobinę wody i całość duś, aż papryka będzie miękka.
Filety przekrój wzdłuż na pół, natrzyj resztą oliwy. Połówki przełóż osączonymi z sosu warzywami i delikatnie zwiąż nitką spożywczą.
Sos przelej do żaroodpornego naczynia i włóż do niego rybę.
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.