Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie

Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz - zdrowa i dietetyczna ryba. 100 gram to tylko 80 kalorii!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz faszerowany to potrawa smaczna i zdrowa, dobra również dla tych na diecie, bo dorsz  jest rybą dość chudą. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich nową potrawą. Przepis na dorsza faszerowanego warto wypróbować, szczególnie jeśli liczysz kalorie. Dlaczego? Bo dorsz zawiera poniżej 5 razy mniej tłuszczu niż gatunki zaliczane do ryb tłustych, a wartość energetyczna porcji 100-gramowej to zaledwie ok. 80 kalorii.

Składniki

  • 2 filety z dorsza (po ok. 230 g)

  • 2 średnie cebule

  • 2 średnie pomidory

  • średnia czerwona papryka

  • 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek

  • świeże zioła: tymianek, bazylia

  • kilka ziaren pieprzu, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule pokrój w talarki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.

  • Cebulę, paprykę  i pomidory podsmaż na patelni, na łyżce oliwy. Dodaj zioła, pieprz oraz sól.

  • Dolej odrobinę wody i całość duś, aż papryka będzie miękka.

  • Filety przekrój wzdłuż na pół, natrzyj resztą oliwy. Połówki przełóż osączonymi z sosu warzywami i delikatnie zwiąż nitką spożywczą.

  • Sos przelej do żaroodpornego naczynia i włóż do niego rybę.

  • Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.

Ocena: 0