Święconka: co włożyć do koszyczka ze święconką i dlaczego? [WIDEO]

2018-03-20 9:35

Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak, co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie należy zapomnieć podczas jego przygotowania.

Święconka - co włożyć do koszyczka ze święconką?
Autor: Shutterstock Jakie pokarmy należy włożyć do koszyczka ze święconką?

Spis treści

  1. Koszyczek wielkanocny - zawartość
  2. Koszyczek wielkanocny - słodkości
  3. Koszyczek wielkanocny - symbolika mięsa
  4. Koszyczek wielkanocny - przybranie

Koszyczek wielkanocny - zawartość

Święta wielkanocne związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo, że zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski, nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów i symboli:

Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?

Baranka - symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią,

Jajka - znaku odradzającego się życia,

Chleba - ciała Chrystusa,

Kiełbasy i wędliny – symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność,

Wody – znaku przygotowania do nowego życia,

Soli – symbolu oczyszczenia,

Ciasta – metafory umiejętności i doskonałości,

Chrzanu – znaku siły fizycznej i krzepy.

Koszyczek wielkanocny - słodkości

Dziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i drobne upominki. Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa.

Koszyczek wielkanocny - symbolika mięsa

– Do XIX w, do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie jedzono mięsa w ogóle – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby, np. kiełbasę jałowcową lub myśliwską – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Koszyczek wielkanocny - przybranie

Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.